Bebeğim Beni Duyuyormu?

O sizin her şeyiniz ve ona söylediğiniz bütün güzel sözleri ömür boyu duymayı hak ediyor… Ayrıca unutmayalım biz de her an ses kirliliğine maruz kalıyoruz, bakın nerelerde?

Anne-babaların yeni doğan bebeklerinin onları duymadığı gibi bir endişeye kapılmaları çok normal. Bazen bebeğiniz hiçbir şeye tepki vermez. Çünkü o daha bebek! Hemen, büyük insan gibi davranmasını beklemeyin! Eğer bebeğinizin davranışlarında farklılık sezip sizi duymadığını düşünürseniz hiç vakit kaybetmeden bir uzmana danışın!
Yüksek gürültülü işyerlerinde çalışanların da işitme kaybı sıkıntılarını önlemeleri gerekir. Peki, bunun için ne yapılabilir; nereler işitme kaybı riski taşır? Hep birlikte kulaklarımızı dört açalım…

BEBEK VE ÇOCUKLARDAKİ İŞİTME KAYBI
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği’nden Uzman Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan “Anne-babalar, mutlaka bebeklerin seslere karşı tepkilerini gözlemeli.” diyor. Bebeklerdeki işitme sorununa da detaylı açıklamalarda bulundu. Söylediklerine kulak verin!
‘Yenidoğan İşitme Taraması’ uygulamasıyla bebeklerde işitme kaybı, test yöntemiyle doğumdan sonraki ilk bir kaç ay içinde saptanır. Bebeğinizin ya da çocuğunuzun davranışlarını gözlemlediğinizde, işitmesinde bir problem olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen Kulak Burun Boğaz ve Odyoloji Kliniklerine başvurun. Doğru gözlem yapabilmeniz için çocuğunuzun seslere nasıl tepki verdiğini bilmeniz yararlı olur!

0-3 AYLIK BEBEKLER
Konuşma şiddetindeki seslere, özellikle de sizin sesinize tepki gösterir, gürültüde uyanır.

4-6 AYLIK BEBEKLER
Sesin geldiği yöne bakar, seslerdeki değişikliği fark etmeye başlar, kendi kendine mırıldanır. Oyuncakların çıkardığı sesleri fark eder, konuşma seslerine benzer sesler çıkarır. Onunla konuştuğunuzda güler ya da sesler çıkarır.

7-12 AYLIK BEBEKLER
Bazı hece serileri kullanır, konuşmaları dinler, sesin geldiği yöne doğrudan bakar. Çok sık kullanılan kelimeleri tanır, basit talimatları anlar. Konuştuğu en az bir-iki kelime olur. 9 aylık bir bebek, ismi söylendiğinde dönüp bakar.

1-2 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR
Bildiği kelimelerle basit cümleler kurar. Basit komutları algılar, kısa hikayeleri dinler. Anladığı kelime sayısında ay ay artış gözlenir.

DOĞUŞTAN GELEN İŞİTME KAYIPLARI

• Ailede işitme kaybı varsa geneteik nedenlerle oluşabilir.
• Hamilelikte bebekte işitme kaybına yol açabilen belirli bazı ilaçların kullandıysanız ya da kızamıkçık, toksoplasmosis, sitomegalovirüs gibi bazı enfeksiyon hastalıklar geçirdiyseniz çocuğunuz işitme kaybı yaşayabilir. .
• Doğum sırasında bebek belirli bir süre oksijensiz kalmışsa ya da kafa travmaları geçirmişse bu sıkıntı yaşanabilir.
• Bebek, 1500 gramın altında doğmuşsa işitememe riski taşıyor demektir.
• Bebeğiniz, yeni doğan bakım ünitesinde 48 saat ya da daha fazla kalmışsa, yine risk taşır.
• Kulağın herhangi bir bölümünün ya da yüz, çene, alın gibi kısımların anormal anatomik yapıda olması duymasına engel olabilir.
• Bebekte, yapısal ve fonksiyon anormallikleri ile birlikte görülen bazı sendromların bulunması işitme kaybına neden olabilir.

DOĞUM SONRASI İŞİTME KAYIPLARI

• Kandaki biluribin adı verilen maddenin miktarının belirli bir değerin üstüne çıkmasına bağlı olarak sarılık olursa. Tabii bu sarılığın her bebeğin yaşadığından çok daha ağır yaşanırsa sıkıntı yaşanır. Onun dışında hemen her bebeğin yaşadığı sarılık normaldir.
• Menenjit, kabakulak gibi çocuklukta ya da erişkin döneminde işitme kaybına yol açabilen enfeksiyon hastalıklarını geçirirse risk taşır.
• Sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları geçirirse işitme kaybına yol açar. .
• Bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde işitme kaybına neden olabilecek ilaçları kullanırsa…
• Kulağın yerleştiği kafatası bölümüne rastlayan travmalar işiyme engeline neden olur.
• Romatizmal artirit, diabet gibi bazı sistemik, metabolik, otoimmün ve romatizmal hastalıklarının varsa duyması engellenebilir.

NE YAPMALIYIZ?
İşitme kaybının çocuğa olan etkisinin en aza indirilmesi için işitme kaybı en erken dönemde belirlenir. Çocuğun ihtiyacına uygun işitme cihazı takılır. Anne-babasına işitme cihazı kullanan çocukla iletişim kurmak konusunda eğitmek verilir. Duruma göre çocuğa da bu konuda özel eğitim verilir. Bunların dışında orta kulak enfeksiyonlarına bağlı geçici işitme kayıplarında, hastalığın tedavi edilmesi iyileşmesi için yeterli olacaktır. .

ÇOCUĞUN DAVRANIŞLARI
İşitme azlığı orta kulak enfeksiyonlarına da bağlı olur. O dönemde çocuk eskiden tepki verdiği seslere dönüp bakmaz. Televizyonun sesini çok açar. Enfeksiyon tedavi edilirse problem de ortadan kalkar. Orta kulak iltihabı çok ileri derecede işitme kaybı yapmıyorsa ve sık tekrarlıyorsa problem olur. Tek kulağın duymadığı vakalarla da karşılaşılır. Bu durumda çocuk sesin nereden geldiğini ayırt edemez. Özellikle kalabalık ortamlar bu çocuklar için sıkıntı yaratır. İşitme kayıpları birden ya da yavaş yavaş olur. Yavaş yavaş geliştiği durumlarda baştan anlaşılmaz. Çocukta eğer böyle bir sorun varsa özellikle gürültülü ortamlarda dikkati dağılmaya başlar. Okula giden çocuklar öğretmenini takip edemez, arkadaşlarının ne söylediğini anlayamaz. Bu nedenle ailelerin çocuklarında okul başarısının düşmesi, arkadaşları ile uyumsuzluk gibi durumlarda işitme kaybı olabileceğini de akıllarına getirmeleri gerekir. Böyle olduğundaysa çocuklara davranış problemi de olabildiğinden psikiyatrist desteği sağlanır.

BELİRTİLERİ
Yenidoğan, bebek ya da çocukta işitme kaybının varlığı öncelikle annenin dikkatini çeker. Eğer annenin ilk çocuğu normal gelişim göstermişse, yeni çocuğundaki kaybı çok erkenden fark edilir.
• Gürültüye uyanmaz. Ancak yanına yaklaşınca irkilir.
• Radyo, televizyon ve müzik seti gibi seslere karşı ilgisiz olur. Kamyon, uçak sesi gibi yüksek gürültülerden korkar.
• 6 aylık olmasına rağmen, harf, hece söylemez, manasız mırıldanır. Annenin çağrısına cevap vermez.
• Annenin el çırpmasına, fincanları birbirine vurup ses çıkarmasına ilgi göstermez.
• 1 yaşında manasız sesleri bırakır, hiç ses çıkarmaz, bazen mimikler ve yavaş hareketler yapar.
• Çocuk 1.5 yaşa kadar çevresindekileri izler, süzer, yüzlerine bakar. Sonra ondan da vazgeçer.
• Çocuğun çıkardığı ses bazen bir kelimeye (ae, ae, baba) benzeyebilirse de bu tamamen tesadüftür ve zamanla kaybolur. Bu durumu çoğu zaman anne-baba, çocuğunun önce konuşup sonra konuşma kaybı olduğu şeklinde yorumlar.

Çocuktaki etkileri

İşitme kaybı, çocuklar üzerinde olumsuz etkiler oluşturur.
1. Konuşma ve dil gecikmelerine yol açar.
2. Dil bozukluğu öğrenme güçlüğüne yol açar. Okulda başarısızlıkla sonlanır.
3. İletişimde çekilen güçlükler sosyal alanda ve kendine olan güvende eksikliğe yol açar.
4. Mesleki seçim olasılıklarını olumsuz yönde etkiler.

KARTANESİ İŞİTME CİHAZLARI SATIŞ VE UYGULAMA MERKEZİNDEN İŞİTME CİHAZI RAPORU ÇIKAN BEBEKLERE BURSADA FAALİYET GÖSTEREN KARTANESİ İŞİTME CİHAZLARI MERKEZİNDE EN UCUZ İŞİTME İŞİTME CİHAZI,EN İYİ İŞİTME CİHAZI,BURSA İŞİTME CİHAZLARI,İŞİTME CİHAZLARI BURSA,REXTON İŞİTME CİHAZLARI,UNITRON İŞİTME CİHAZLARI,AUDİOSERVICE İŞİTME CİHAZLARI MARKALARIDA VARDIR.BEBEKLER İÇİN İŞİTME CİHAZI TUTACAKLARI,İŞİTME CİHAZI BANTLARI GİBİ AKSESUAR SATIŞLARIDA VARDIR.

Bebeğinizin sizi duymadığızdan şüpheleniyorsanız K.B.B(KULAK BURUN BOĞAZ HEKİMİNE BAŞVURMANIZ GEREKMEKTEDİR.)

Ortalama Türkiye’de her 1000 bebekten 2-3’ünde işitme kaybı görüldüğünü ifade eden uzmanlar, ancak bebeklerdeki işitme kaybını mümkün olduğunca erken gözlemleyip gerekli önlemlerin alması önemlidir.

“1 YAŞ CİVARINDAKİ BEBEKLER MÜZİĞE CEVAP VERMEYE BAŞLIYOR”

İşitme kaybı erken teşhis edilmeyen ve tedavisine başlamayan çocuklar dil gelişiminde geri kaldığını belirten uzmanlar, bebeklerde işitme problemleri ve tarama testlerinin çok önemli olduğunu söyledi. Yeni doğan bebekler işitme duyusunda herhangi bir sorun yoksa seslere tepki vermeye başladığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Korkmaz, “2 aylık bebekler annesinin sesini duyduğu zaman sessizleşiyor. Yaklaşık 4-5 aylık olduğunda ise sesin geldiği yöne bakıyor. 9 aylık bebekler daha düşük seslere de dikkat edebiliyorken, 1 yaş civarında müziklere ve etraftaki seslere cevap vermeye başlıyor” dedi.

İşitme kaybı olup olmadığını belirlemek için hastanede yapılan işitme testinin, bebek dünyaya geldiğinden itibaren 1 ay içinde yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Osman Korkmaz, işitme kaybı olan bebeklerde görülebilecek belirtileri şöyle açıkladı: “Bebekler beklenmedik yüksek sesli gürültülerde irkilmiyor, ağlamıyor ya da herhangi bir tepki vermiyorsa, seslenildiğinde başını ses gelen yöne doğru hareket ettirmiyorsa, 6-12 aylar arasında konuşma sesi çıkarmıyorsa, sorulduğunda tanıdık eşya veya kişileri gösteremiyorsa işitme kaybından şüpheleniliyor. Türkiye’de işitme kayıplarını erken tespit edebilmek için yeni doğanlarda Oto Akustik Emisyon denilen tarama testi zorunlu olarak bebek hastaneden taburcu olmadan önce yapılıyor. Hastanede tarama testi ünitesi bulunmuyorsa mutlaka işitme taraması için uygun merkeze sevk ediliyor. Yenidoğanlara yapılan işitme testinde geçerli ve güvenilir sonuçlar elde etmek için özel test teknikleri gereklidir.”

İŞİTME KAYBI OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILIYOR

Tarama testinde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verildiğini ifade eden Korkmaz, “İç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılıyor. Bebeği rahatsız etmeyen test sırasında anestezi veya sakinleştirici uygulanmıyor. Bebeğin kulağının dış kısmının içine yumuşak uçlu bir alet konulduktan sonra, kulağa bazı sesler gönderiliyor. Kulak bu sesi işittiğinde iç kısmı yankı yapıyor ve test uzmanı bilgisayar aracılığıyla bebeğin kulağının sese nasıl karşılık verdiğini inceleyebiliyor. Eğer bu testte başarısızlık söz konusu olursa 2 hafta sonra tekrarlanıyor. Başarısızlık tekrar ederse, İşitsel Beyin Sapı Cevapları Testi (ABR) ile işitme kaybı olup olmadığı araştırılıyor” dedi.

5 YAŞINDAN ÖNCE BUNU YAPARSA SEVİNMEYİN!

İşitme kaybının şiddetini ölçen ABR, en sık kullanılan objektif testler arasında ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Korkmaz, “ABR testinde başa yerleştirilen elektrotlar ile uykuda olan yenidoğanın beyin sapında oluşan elektriksel dalgaların ölçümü ve değerlendirilmesi yapılıyor. BERA ya da BAEP olarak da bilinen yüksek tanısal değerlere sahip test, diğer odyolojik testlerin sonuçları ile birlikte yorumlandığında işitmenin objektif değerlendirmesini sağlıyor. Annenin hamilelik sırasında gibi kızamık, kızamıkçık, frengi, CMV, toksoplazma gibi enfeksiyonlar geçirmesinin bebekte işitme kaybına yol açabileceği de göz önünde bulundurmalıdır. ABR tarama testinin yapıldığı bebekleri ise, Otoakustik Emisyon Testi’nden geçemeyen bebekler, ailesinde kalıtsal işitme kaybı olan bebekler, bin 500 gramdan daha düşük kilolu bebekler, yüz, kafa, kulak kepçesi ve kulak kanalında gelişimsel anormallik olan bebekler, kandaki sarılık değerlerinin yükselmesi nedeniyle fototerapi alan bebekler, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan ve tedavi alan bebekler” dedi.

VAKİT KAYBETMEDEN KBB-KULAK BURUN BOĞAZ DOKTORUNA BAŞVURULMALI.

İşitme testleri yalnızca doğumsal işitme kaybı riski olan bebekleri belirleyebildiğini belirten Korkmaz, “Bu sebeple ebeveynlerin bebek dünyaya geldikten sonra ilk zamanlarda özellikle bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor. Bebeğin seslere reaksiyon göstermediği fark edildiğinde, vakit kaybetmeden doktora başvurulmasını öneriliyor” diye konuştu.

Yeni doğan bebeklerde işitme kaybı prenatal, natal ve post natal olmak üzere yaşamın farklı döneminde ortaya çıkabilir. Prenatal (doğum öncesi) Dönem: Bu dönem annenin hamileliği sırasında geçirilen işitme kaybı risk faktörlerini kapsar. Bu dönemdeki risk faktörlerini kısaca bahsedecek olursak; Genetik yatkınlık ,Annenin hamileliği sırasında ototoksik ilaç kullanması,Annenin hamileliği sırasında kızamık,kabakulak gibi ateşli hastalıklar geçirmesi,Annenin hamileliği sırasında X-Ray ışınlarına maruz kalması,Annenin sistemik bir hastalığının olması ,Annenin hamileliği sırasında kaza, düşme ,travma geçirmesi 2- Perinatal (doğum anı) Dönem: Bu dönem doğum sırasında meydana gelen işitme kaybı risk faktörlerini kapsar. Bu dönemdeki risk faktörleri şunları kapsar. a- düşük doğum kilosu (1500 gr dan az) b- kan uyuşmazlığı c- doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması 12 d- doğum sırasında kafa travması geçirmesi (forceps, vakum kullanılması vb.) e- kan değişimi olması 3- Postnatal (doğum sonrası) Dönem : Bu dönem doğumdan sonra çocuğa ilişkin işitme kaybı risk faktörlerii kapsar. Bu dönemdeki risk faktörleri; a- çocuğun geçirdiği hastalıklar (kabakulak, menenjit vb.) b- çocuğun havale geçirmesi c- çocuğun ototoksik ilaç kullanması d- çocuğun kafa travması geçirmesi e- çocuğun kulak enfeksiyonu geçirmesi f- çocuğun genetik bozukluğunun olması g- çocuğun kraniofasiyal anomalisinin olması h- çocuğun yüksek şiddette gürültüye maruz kalması ı- idiyopatik nedenler işitme cihazı bakımı,işitme cihazı fiyatları,en ucuz işitme cihazı fiyatları, işitme cihazı, işitme cihazı aksesuarları.

Bebeğiniz için kemik tipi işitme cihazı, gözlük tipi işitme cihazı, sıemens işitme cihazı, anaton işitme cihazı, audibel işitme cihazı, helix işitme cihazı, earnet işitme cihazı, rexton işitme cihazı, signia işitme cihazı, a/m işitme cihazı, audio service işitme cihazı, phonak işitme cihazı, unitron işitme cihazı, hansaton işitme cihazı beltone işitme cihazı, resound işitme cihazı, intertone işitme cihazı, starkey işitme cihazı, audiofon işitme cihazı, widex işitme cihazı, coselgi işitme cihazı, ast işitme cihazı, loreca işitme cihazı, philips işitme cihazı, oticon işitme cihazı, bernafon işitme cihazı, maico işitme cihazı, sonic işitme cihazı, zound işitme cihazı markalarını bebeğinizin odyogramına ve kulak yapısına göre seçebilirsiniz.